کارشناسان تربیت بدنی و علوم ورزشی معتقدند که تربیت بدنی با توجه به ماهیت وجودی خود و به واسطه نقش و رسالتی که دارد، در زمره علوم انسانی محسوب می شود چرا که مخاطب اصلی تربیت بدنی، انسان می باشد و تربیت بدنی در حضور انسان معنی پیدا می کند. به همین جهت ، معلمان، مربیان و همه کسانی که به نوعی در امور تربیت بدنی نقش داشته و با دانش آموزان، ورزشکاران و متربیان سرو کار دارند، بایستی قبل از هر شناختی، در خصوص انسان آگاهی کسب نمایند. بدیهی است در سایه این شناخت است که معلمین تربیت بدنی می تواند در جهت تحقق اهداف همه جانبه تربیت بدنی گام بردارند. بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که علت اساسی شکست همه تلاش های علمی، اجتماعی و ایدئولوژیک معاصر، عدم آگاهی به ماهیت انسان و ناشناخته ماندن آن است .
اسلام تنها مکتب و قرآن تنها کتابی است که توانسته است تمامی ابعاد و زوایای انسان امروزی را تعریف نماید و به طور عمیق و موشکافانه به ابعاد شخصیتی آن بپردازد.
رسول اکرم (ص) در خصوص ضرورت شناخت انسان می فرماید : من عرف نفسه فقد عرف ربه هر که خود را بشناسد، خدای خویش را می شناسد . همچنین حضرت علی (ع) می فرماید:
معرفه النفس أنفع المعارف خودشناسی سود مند ترین شناسایی هاست .
همچنین مهاتما گاندی، رهبر فقید هند، می گوید: هر کس خود را شناخت، خدا و دیگران را شناخته است؛ هر کس خود را نشناخت، هیچ چیز را نشناخته است.