علم اقتصاد مطالعه تخصیص منابع محدود به خواسته های نامحدود انسان است. رسانه ها و مطبوعات همواره از تورم و بیکاری سخن می گویند و ندای گرسنگان و فقرای جهان را به گوش ما می رسانند. باور کردنی نیست که با وجود پیشرفت عظیم بشر در تمدن تکنولوژیک امروزی، هنوز کارتن خواب ها و خیابان خوابهای زیادی را می بینیم که دست تمنا به سوی ما دراز می کنند. آیا می توان چنین بی عدالتی هایی را تحمل نمود؟ چگونه می شود که یک کشوری ثروتمند و کشور دیگری فقیر گردد؟ علل فقر و ثروت ملل چیست؟ چه مکانیسمی وجود دارد که جوامع بشری را به سوی رفاه سوق میدهد؟ علم اقتصاد برای پاسخگویی به چنین سؤالاتی ایجاد شده است. اصول و مبانی علم اقتصاد در شاخه های مختلفی به این سؤالات پاسخ میدهد. شاید به دلیل اهمیت این سؤالات، تلاش های وافر و پاسخ های درخور اقتصاددانان است که علم اقتصاد را شایسته دریافت جایزه نوبل کرده است.
کتابی که در پیش رو دارید سعی کرده است با نگاهی جامع، همه مبانی و اصول علم اقتصاد را پوشش دهد به طوری که دانشجویان عزیز بتوانند با کلیاتی از این علم آشنا شوند. این کتاب، برای درس اصول علم اقتصاد در رشته های جغرافیا و علوم اجتماعی، کلیات اقتصاد در رشته های اقتصاد و علوم تربیتی، و مبانی علم اقتصاد در رشته های حقوق و آمار نوشته شده است. هدف اصلی کتاب، آشنایی دانشجویان این رشته ها با مبانی و اصولی است که به طور متعارف در علم اقتصاد تدریس می شود.
از آنجا که علم اقتصاد حوزه های گسترده ای را در بر می گیرد اساتید محترم می توانند بنا به تشخیص خودشان فصول منتخب و مختلفی از کتاب را تدریس نمایند. دانشجویان عزیز هم باید توجه داشته باشند که برای فهم راحت تر مطالب کتاب بهتر است بخش اول کتاب را پیش از هر فصل دیگری مطالعه کنند. در مورد سایر فصول، باید از راهنمایی اساتید گرامی استفاده گردد.
ساختار اصلی کتاب به چهار بخش تقسیم شده است؛ در بخش اول، کلیاتی از مبانی، مفاهیم و اصول علم اقتصاد مطرح می شود. در این بخش، درک مفاهیم و تعریف آنها برای فهم فصول أتی اهمیت دارد. در بخش دوم، مباحث مختلف اقتصاد خرد مطرح شده است. در این بخش، انتظار می رود دانشجویان به ابزارهای تحلیلی اقتصاد خرد مجهز شوند و با روش تحلیل اقتصاد خرد آشنا گردند. تلاش شده است از پیچیدگی های تکنیکی در این بخش خودداری شود و دانشجو سیر منطقی اقتصاد خرد را به خوبی یاد بگیرد. با این حال، اگر احساس شد در فصول مختلف این بخش دشواری هایی وجود دارد اساتید محترم می توانند بنا بر سلیقه خود از تدریس آنها خوددداری نمایند. در بخش سوم، موضوعات اقتصاد کلان مطرح شده است. عمده مباحث این بخش، مباحثی ساده و قابل فهم است. در این بخش، انتظار می رود دانشجویان از طریق آشنایی با مفاهیم و اصول اقتصاد کلان بتوانند مسایل اقتصاد کلان (مانند تورم و بیکاری را که معمولا مسایل چالش برانگیزی هستند به راحتی درک کنند. در بخش چهارم، موضوعات منتخب دراقتصاد مطرح شده است؛ نقش دولت، اقتصاد پول و بانکداری، اقتصاد بین الملل و اقتصاد توسعه در این بخش مورد بررسی قرار گرفته اند. فصول این بخش بر حسب اهمیت موضوعات اقتصادی انتخاب شده و هر کسی براساس علاقه خود می تواند فصول مختلفی را مطالعه نماید. در پایان کتاب نیز فهرست برندگان برجسته جایزه نوبل در علم اقتصاد آورده شده است تا علاقمندان ضمن آشنایی با تئوریها، صاحبان این تئوری ها را نیز بشناسند.