کتاب « حرکت شناسی » تألیف آر. تی. فلوید با ترجمه دکتر رحمان سوری و آذر علیپور در 13 فصل به بحث پیرامون «اصول و مبانی حرکت شناسی»، «اصول و مبانی عصبی-عضلانی»، «عوامل بیومکانیکی پایه و مفاهیم»، «کمربند شانه ای»، «مفصل شانه ای»، «مفاصل آرنج و زندزیرین-زبرین»، «مفاصل دست و مچ دست»، «تجزیه و تحلیل عضلانی تمرینات اندام های فوقانی (بالاتنه)»، «مفصل ران و کمربند لگن»، «مفصل زانو»، «مفاصل مچ و کف پا»، «بالاتنه و ستون فقرات» و «تجزیه و تحلیل عضلانی تمرینات بالا تنه و اندام های پایینی» می پردازد. این اثر با بهرهگیری از روش مناسب آموزش به معرفی دقیق و مصور عضلات و حرکات پرداخته و در بخش هایی علاوه بر معرفی حرکات ورزشی به بحث پیرامون قوانین مکانیکی موثر در اجرای حرکات میپردازد. کتاب حاضر در هر فصل به تفصیل عضلات، اعصاب و حرکات خاص هر گروه عضلانی را معرفی کرده و عملکرد، روش تقویت و انعطاف پذیری عضله را به بحث می گذارد. این کتاب به دلیل بهره گیری از مفاهیم علمی جالب، با نگاهی سیستماتیک به افزایش توانایی افراد در کاربردی این حیطه از علم در ورزش میپردازد. هدف کتاب حاضر، مطالعه حرکت شناسی ساختاری است، چرا که عضلات، استخوانها، مفاصل و نقش آنها را در علم حرکت بررسی می کند. برخی اصول مکانیکی و فیزیولوژیکی نیز برای درک بهتر ساختارهای بحث شده، بیان میشوند.
نقش کلیدی مفاصل کوچک در حرکت
« اغلب از اهمیت مفاصل مچ دست، دست و انگشتان در مقایسه با مفاصل بزرگتر هنگام حرکت چشم پوشی میشود. اگرچه ویژگیهای مهارتی حرکتی مناسب این ناحیه در بعضی از ورزشها لازم نیست، ولی برخی از فعالیت های مهارتی به عملکرد دقیق مچ دست و دست نیاز دارند. برخی ورزشها مانند تیروکمان، بولینگ، گلف، بیسبال و تنیس به ترکیبی از حرکات این مفاصل نیاز دارند. از سوی دیگر، عملکرد مناسب مفاصل و عضلات برای فعالیتهای روزانه ما حیاتی هستند. از آنجایی که تعدادی از عضلات، استخوانها و لیگامنت ها در یک ناحیه مفصلی کوچک به یکدیگر متصل میشوند، موجب پیچیدگی وظایف تشریحی مچ دست و دست میشود. این پیچیدگیها را می توان با تشریح اعمال اصلی مفاصل که شامل، خم کردن، باز کردن، دور کردن و یا نزدیک کردن مچ دست و دست است، تسهیل کرد. عضلات بسیاری در این حرکات مورد استفاده قرار میگیرند. از نظر تشریحی و ساختاری مچ دست و دست انسان یک سازوکار پیچیده و پیشرفته حرکتی دارد. 29 استخوان، بیش از 35 مفصل و 30 عضله که 18 عدد آن عضلات داخلی (عضلاتی که مبدأ و انتهای آنها در دست است) هستند، در این ناحیه وجود دارند. بحث اصلی ما بررسی و مرور عضلات، مفاصل و حرکات درگیر در فعالیتهای زمخت است. عضلات این ناحیه، عضلات ساعد و عضلات خارجی مچ دست، دست و انگشتان میباشند. تمرینات تقویتی برای هریک از عضلات این ناحیه تکراری است، زیرا عضلات اصلی عملکننده تنها چهار حرکت را به همراه اعمال و حرکات ترکیبی انجام میدهند. یکی از تمریناتی که موجب تقویت بسیاری از عضلات انگشتان میشود، حرکت شنای سوئدی است.»
تمرینات اندام های فوقانی
در بخش دیگری از کتاب به تأثیر عملکرد اندامهای فوقانی در فعالیتهای ورزشی، اشاره شده است: «عملکرد مناسب اندامهای بالایی در اکثر فعالیتهای ورزشی همانند فعالیتهای روزانه اهمیت دارند. قدرت و استقامت این اندامها برای ظاهر و وضعیت بهتر به همان اندازه که در اجرای مهارتهای ورزشی ضروری است، اهمیت دارند. متأسفانه این اندامها به علت تعداد عضلات درگیر، گاهی ضعیف ترین اعضا به شمار میروند. تمرینات ویژه این ناحیه باید توسط افرادی انتخاب شوند که از عضلات درگیر در این ناحیه آگاهی و دانش لازم را داشته باشند. در ابتدای آموزش برای اینکه فرد یاد بگیرد که چگونه عضلات خود را برای ایجاد حرکت گروهبندی کند، باید از تمرینات ساده استفاده کند. اغلب افراد در کلاسهای بدنسازی تمرینات قدرتی نظیر، پرس سینه، پرس سر شانه و جلو بازو را انجام میدهند. اینها تمرینات خوبی هستند، ولی بیشتر روی اندامهای بالایی جلویی تمرکز دارند. این کار موجب میشود این عضلات نسبت به عضلات پشتی قویتر شوند، در نتیجه عضلات جلویی قوی و عضلات پشتی ضعیف میشوند. به همین دلیل باید این توانایی را داشته باشیم تا تمرینات قدرتی را تجزیه و تحلیل کنیم و عضلات درگیر را بشناسیم تا بتوانیم تعادل را در هر دو طرف ایجاد و تمرین مناسبی را انتخاب کنیم.»