معماری از گرانبهاترین هنرهاست؛ که برای عرضه خود نیازمند مشارکت گروه های مختلف اجتماعی است. معماری هنری دیرینه است، که تاریخ پیدایش آن را می توان مقارن با آغاز زندگی بشر بر روی کره زمین دانست. تفاوت معماری با هنرهای دیگر، آمیختگی آن با زندگی روزمره بشر است، به طوری که انسان شهرنشین امروز در زندگی روزانه خود همواره با محیط های مصنوع و درنتیجه با عناصر مختلف معماری در ارتباط است. ارتباط مستمر انسان با معماری باعث تفاوت این هنر با هنرهای دیگر از جمله نقاشی، ادبیات و ... شده و آن را از شکل هنری انتخابی خارج کرده و به شکل پدیده ای با تأثیرات اجباری در زندگی انسان در آورده است. این درآمیختگی و حضور پیوسته منجر به تأثیرات زیاد معماری بر زندگی انسان گردیده و اهمیت آن را هر روز بیش از گذشته نمایان می سازد. نقش فرهنگی و اجتماعی معماری، هزینه بالای ساخت بناها و همچنین مسائل زیباشناختی از جمله موضوعاتی هستند که اهمیت انتخاب بهترین طرح را برای ساخت به طور کامل به نمایش می گذارند. به این ترتیب، اهمیت وجودی مسابقات معماری بیش از پیش مشخص می شود. لذا با توجه به اهمیت شناخت طرح های موفق و برگزیده در مسابقات معماری و آموزنده بودن آنها برای شرکت کنندگان در مسابقات معماری و سایر طراحان و معماران؛ در این کتاب به بررسی طرح های برتر مسابقات معماری در سطح ایران و جهان پرداخته شده است.
با توجه به اهمیت مراحل انتخاب طرح های برتر در مسابقات معماری که اغلب توسط اساتید برجسته و مجریان باتجربه صورت می گیرد، بررسی طرح های برگزیده در اینگونه مسابقات نکات آموزنده بسیاری برای سایر طراحان فراهم می آورد. لذا من حضر با عنوان "مسابقات معماری برای تحقق اهداف مذکور و با هدف افزایش سطح آگاهی معماران در زمینه مسابقات معماری، از طریق بیان تعاریف، قوانین و مسائل مرتبط با مسابقات معماری و همچنین معرفی، نقد و بررسی نقاط مدد نيت طرح های ارائه شده در مسابقات گوناگون، در ایران و جهان تدوین شده است. رسیدن به بهترین ایده ها، نیازمند ن تتت، تجربه و اندیشه های خلاق است و این توانایی ها با تمرین و مطالعه آثار بدیع و برجسته افزایش می یابد. این سس مینون موجب افزایش توانایی معماران در ارائه ایده های نو و طرح های بدیع و خلاقانه شود.
در این کتاب بعد از مطرح کردن مبانی مرتبط با مسابقات، معرفی نمونه های متعدد در آن زمینه بیان شده است؛ تا ضمن آشنایی با ایده ها و اندیشه های گوناگون در زمینه طراحی معماری در مسابقات مختلف در ایران و جهان، پرداخته شده است. شایان توجه است که، معرفی طرح ها، درحد گنجایش کتاب انجام شده و از بیان جزئیات غیر ضروری طرح ها و اطلاعات غیرمفید، خودداری شده است. به طور کلی این کتاب مشتمل بر سه فصل است.
در فصل اول، با عنوان "مبانی و پیشینه مسابقات معماری" به بیان کلیاتی در زمینه آیین نامه برگزاری مسابقات معماری و تاریخچه برگزاری مسابقات معماری و شهرسازی در ایران و جهان پرداخته شده است. آیین نامه مذکور شامل پنج بخش است؛ که به طور خلاصه در این فصل آورده شده است. در ادامه این فصل مسائل مرتبط با تاریخچه برگزاری مسابقات در - ایران و جهان، عوامل موثر بر آن و همچنین فواید و مضرات برگزاری مسابقات معماری آورده شده است.
با توجه به اهمیت شناخت طرح های موفق و برگزیده در مسابقات معماری در فصل دوم، با عنوان "مسابقات معماری در ایران و جهان" به بررسی نمونه هایی با ویژگی ها، رویکردها و عملکردهای مختلف در ساختمان های گوناگون پرداخته شده است. این مهم از طریق بررسی طرح های ساختمان های کوتاه و بلند و همچنین المانهای شهری صورت گرفته است؛ که در مسابقات معماری مختلف در سطح ملی و بین المللی برگزیده شده اند.
باتوجه به اهمیت ساختمانهای بلند در معماری جهانی و باتوجه به قابل تعمیم بودن بسیاری از نکات طراحی در اینگونه بناها در طراحی ساختمان های دیگر، در فصل سوم، با عنوان "مسابقات معماری در ساختمانهای بلند" به نقد و بررسی طرح های برتر ساختمان های بلند در مسابقات معماری انجمن ساختمانهای بلند پرداخته شده است؛ که این مسابقات اغلب هرسال به صورت بین المللی برگزار می شود.