در مقایسه با کتاب های موجود در باب شناخت، کتاب حاضر از ویژگی های ذیل برخوردار است:
١. سرفصل ها، عناوین مطالب و مباحني رساله نظم و ترتیب و ارتباط و هماهنگي منطقی دارد. متأسفانه در اکثر کتابهای موجود مربوط به شناخت، پیوند و ارتباط زنجیره ای بین فصول مختلف آن به چشم نمی خورد. سعی ما بر این بود که مباحث آن، سلسله وار به هم مربوط باشد و از خط سیر مشخص و منطقی پیروی کند. همچنین یکی از خلط هایی که در بسیاری از کتاب های مربوط به شناخت مشاهده می شود خلط بین مباحث «هستی شناسانه» شناخت با مباحث «شناخت شناسانه» شناخت است که ما این مطلب را در این رساله مورد توجه قرار دادیم.
۲. سعی شده است مباحث مشكل فلسفی در باب معرفت با قلمی روان و ساده تقریر شود تا برای خوانندگان محترم مشکلی به وجود نیاید.
٣. نظریات و دیدگاه های فلاسفه قدیم و معاصر اسلامی، هر دو مورد مطالعه و دقت قرار گرفت. در واقع این کتاب تلفیقی است بین نظریات قدما و معاصرین از فلاسفه اسلامی.
۴. ویژگی مهم تر کتاب، تطبیقی بودن آن و مقایسه نظریات فلاسفه اسلامی با فلاسفه غربی و نقد و بررسی دیدگاه های آنهاست، به گونه ای که ضعف و ناتوانی تفکر فلسفی غرب و استحکام و استواری فلسفه اسلامی به خوبی آشکار می شود.
۵. منابع گوناگون و متعددی به بیش از ۹۰ منبع و مأخذ - از فلاسفه اسلامی و غربی مورد مطالعه و دقت قرار گرفت که اسامی آنها در پایان کتاب کتاب نامه - ذکر گردیده است.
از مشکلات نوشتار حاضر این است که موضوع آن بسیار کلی و گسترده می باشد، به طوری که می تواند حداقل موضوع چندین رساله قرار گیرد و همین گستردگی موضوع باعث می شود که تحقیق جامع و کاملی پیرامون مباح مختلف آن انجام نگیرد. مسلما اگر یک موضوع ویژه و محدودی بود، زمینه برای تحقیق و تفحص جامع تر و همه جانبه تر وجود داشت.