در تنظیم این کتاب از مبانی ریاضی در حداقل سطح مورد نیاز استفاده شده است و مطالب ریاضی به کار رفته، در حدی پایینتر از کتابهای مرجع ریاضی و آمار، در رشته جغرافیاست. برای تدوین محدوده کاربرد مطالب ریاضی سه جلد کتاب به شرح زیر مورد بررسی قرار گرفته که هر سه کتاب در باره رشته جغرافیاست:
1. Wilson A. G., M. J. Kirkby; Mathematics for Geographers and Plainners; Oxford: 1980.
2. Saroj K. Pal; Statistical Techniques; A Basic Approach to Geography;
Tata McGraw-Hill: 1982.
3. Gareth Shaw, Dennis Wheeler; Statistical Techniques in Geographical Analysis; John Willey: 1985.
اگر برخی از خوانندگان به دلایل خاصی، نخواهند از نمونه های ریاضی استفاده کنند، می توانند از نمودارها - که تنظیم و تفسیر شده اند . بهره گیرند.
٢. به طور کلی کتاب در چهار فصل تنظیم شده است:
فصل اول، شامل موارد روش شناسی است که در ضمن آن مثالهای متعددی از ایران ذکر شده است. در واقع، این فصل خواننده را با اصول کلی این مطالعات و با نمونه های مختلفی از تحلیلهای انجام یافته در ایران - که اغلب آنها کار شخصی مؤلف یا دانشجویانی است که با مؤلف کار می کرده اند . آشنا می کند. اگر خواننده ای با مطالب بنیادی هیدرولوژی نیز آشنا باشد، فصل یاد شده می تواند وی را در مسیر مطالب این کتاب، هدایت کند. در فصل دوم، توجیه جغرافیای هیدرولوژی ایران، با بررسی کامل حوضه های آبریز منطقه ای، انجام یافته است. در این فصل سعی بر این بوده است که دیدگاههای جغرافیای توصیفی، با تحلیلهای مرفومتریک تلفیق یافته، نتایج روشنی از مطالعات عرضه شود. این فصل، محدوده های هیدرولوژی کشور را بدقت بیان می کند.|
فصل سوم، منابع آبهای سطحی ایران را از دیدگاه هیدرولوژی، با بررسی میزان بارش، جریان و بیلان اختصاصی حوضه ها (در محدوده های مشخص شده در فصل دوم) به طور دقیق دنبال می کند.
فصل چهارم، اطلاعات موجود در فصلهای پیشین را به شکلی جامع برای کل کشور ارائه داده، بیلان آبی و روشهای بهبود بهره برداری را نشان می دهد.